RBK VIERT 45-JARIG BESTAAN

 

Alles lijkt steeds normaler en normaler te worden. En dat is maar goed ook, want de RBK heeft wat te vieren! Toen het huidige bestuur aantrad wist men niet beter dan dat de RBK in 1977 was opgericht. Zo stond het ook op de website. Totdat onze redactie onlangs door een vooraanstaande fokker een artikel uit het Felikat Jaarboek van 1991 in handen gespeeld kreeg, waaruit bleek dat de RBK niet in 1977 maar al in 1976 is opgericht. En de snelle rekenaars onder ons komen dan ook vast snel tot dezelfde conclusie als wij, namelijk dat de RBK dit jaar 45 jaar bestaat! Alle reden om daar natuurlijk bij stil te staan en nog meer redenen om dat natuurlijk feestelijk te gaan vieren. 

OPRICHTING RASCLUB EUROPEES KORTHAAR*

Bedankt Jadwiga, voor dit leuke artikel! Zo zie je maar: wie wat bewaart die heeft wat.

In het jaar 1976 werd de Rasclub Europees Korthaar (kortweg de REK) van Felikat opgericht. In de jaren daarna nam de populariteit van het ras een enorme vlucht en dat gold niet alleen voor de blauwe variëteit maar ook de andere kleuren/variëteiten werden steeds populairder.

Op 1 januari 1982 werd door de FIFe een splitsing teweeggebracht tussen de Brits en de Europees Korthaar. In één der Scandinavische landen vond men dat de Europees Korthaarkat aldaar niet beantwoordde aan de standaardeisen. Er waren naar de mening van de Scandinaviërs te veel langhaarfactoren aanwezig. Tevens was men van mening dat de Europees Korthaarkat, zoals het in dit blad mooi wordt omschreven, “niet van vreemde smetten vrij was”. Een ander argument was dat naar hun mening de Europees Korthaarkat van Scandinavië zuiver korthaar was. Gevolg was dat door de FIFe werd besloten dat de Europees Kortharen die niet uit Zweden of Noorwegen kwamen de naam “Brits Korthaar” kregen en het Scandinavische type kreeg de naam “Europees Korthaar” behield. En zo werd begin 1988 de naam “Rasclub Europees Korthaar” veranderd in “Rasclub Brits Korthaar”. En nadat ook de Brits Langhaar erkend werd door de FIFe veranderde de naam uiteindelijk in “Rasclub Brits Kort- en Langhaar Felikat” .

En dan zit je ineens midden in een jubileumjaar en moet er snel nagedacht worden hoe we hier invulling aan gaan geven met z’n allen als bestuur en medewerkers. Want bij een jubileumjaar hoort natuurlijk een feestje. En dan zou zo’n British Winner Show (BWS) natuurlijk wel echt de kers op de taart zijn. Dat is de reden waarom we hebben besloten om de BWS niet in september te organiseren. Juist omdat we er een feestje van willen maken, met veel deelnemers maar ook met een hoop publiek. We hebben inmiddels diverse opties besproken en zodra er iets vaststaat laten we u dat natuurlijk onmiddellijk weten. Maar alles staat en valt op dit moment nog met wat de komende maanden mogelijk is, wat mag en straks weer kan. Dat alleen al zou een reden voor feest zijn, of niet dan? Maar dat ons feestje er komt, ons bijzondere Brittenfeestje, het RBK jubileumfeest, dat staat als een (krab)paal boven water!


Maar natuurlijk zal er in onze Kattekwats ook volop aandacht zijn voor het 45-jarig bestaan van de club. En dat begint al met de komende ‘Kwats’ die deze week bij iedereen op de mat zal vallen. Ook is het team druk met brainstormen wat we nog meer kunnen doen. Er liggen al enkele leuke ideeën op de plank. Tot slot, we hopen er met u een prachtig jubileumjaar van te maken, een jubileumjaar dat zal doorlopen tot ver in 2022 als het aan ons ligt, tenslotte zijn we ook nu pas van start gegaan. En laten we hopen dat er nog vele mooie jaren zullen volgen. Met dank aan iedereen die zich voor de club heeft ingezet en aan de leden die ons al die jaren hebben gesteund.

 

*Bron: Felikat Jaarboek 1991, onderdeel van Felikat Magazine