De Brits Korthaar

Door zijn ongecompliceerde karakter heeft de Brits Korthaar veel liefhebbers. Veel mensen zijn weg van hun hartelijkheid en prijzen hun aanhankelijkheid en zachtheid. De Brit, met zijn vacht in allerlei kleuren en patronen*), is bijzonder huiselijk.

De Brit is een compacte kat met een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en aan het uiteinde rond. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en de neus is kort en breed.

Zijn poppengezichtje straalt rust uit en doet je denken aan een teddybeer. Het ras is afkomstig uit Engeland, waar het tegen het einde van de negentiende eeuw werd gefokt. Zijn voorouders zijn straatkatten die vele eeuwen geleden met de Romeinen het land in kwamen. Tijdens de eerste kattenshow in Crystal Palace in Londen, 1871,  werd de Brits Korthaar in meerdere kleuren geshowd. Door het inkruisen van Perzen ontwikkelde zich een rustig, stevig ras met een zachte en wollig aanvoelende kortharige vacht; een echte knuffel. Deze kruising bracht ook het langhaargen met zich mee, de reden waarom er naast de Brits Korthaar ook een Brits Langhaar bestaat. 

*)De variëteit in vachten is enorm. Behalve de bekendste kleur, de blauwe, zijn er Britten in zwart, rood, crème, chocolate (bruin), lilac, fawn, cinnamon en wit. Verder zijn er de kleurcombinaties schildpad, bicolor, tabby, silver, golden en colourpoint. Kijk hieronder voor de rasstandaard en de puntenverdeling bij shows.


Puntenverdeling
Type 20 punten. De bouw en de balans van het lichaam, de grootte, de botstructuur, lengte en dikte van de poten en de voeten, staartvorm en -lengte.
Kop 30 punten. De algemene vorm van de kop, de breedte en de vorm van de neus, de kaken, het voorhoofd, het gebit, de plaatsing en afmeting van de oren en de vorm van de ogen.
Oogkleur 10 punten
Aftekening en kleur 20 punten
Vachttextuur 15 punten
Conditie 5 punten
TOTAAL 100 punten