De Brits Langhaar

Door zijn ongecompliceerde karakter heeft de Brits Langhaar veel liefhebbers. Veel mensen zijn weg van zijn hartelijkheid en prijzen zijn aanhankelijkheid en zijn zachtheid. De Brits Langhaar heeft een halflange onderhoudsvriendelijke vacht en bestaat in dezelfde kleuren als de korthaar.

De Brits Langhaar is een middelgrote tot grote, compacte, goed uitgebalanceerde kat met een stevig lichaam, een brede borst en vrij korte, stevige poten. De staart is breed en goed behaard.. De kop is kogelrond met kleine oren, volle wangen en een stevige kin. De ogen zijn groot en rond en de neus is kort en breed.

Zijn vriendelijke gezichtje met de grote ronde ogen straalt rust uit en doet je denken aan een teddybeer. De Britse straatkatten waarvan de Brits Korthaar afstamt, zou je zeker achter deze statige langhaarkat niet zoeken. Het ras is oorspronkelijk uit Groot Brittannië afkomstig waar het tegen het einde van de negentiende eeuw werd gefokt.

Door het inkruisen van het Perzische ras kwam het recessieve langhaargen in het Brits Korthaarras,  waardoor er soms uit 2 kortharen die beiden drager waren van het gen een langharig kitten werd geboren. In eerste instantie werden deze langhaartjes gezien als een ongewenst bijprodukt en oneerbiedig Pluis genoemd. Nadien zijn er mensen opgestaan die de schoonheid van deze langharige kittens zagen en hiermee verder fokten. Zij hebben gevochten voor erkenning van het Brits Langhaarras. In juni 2012 werd deze erkenning door de onafhankelijke kattenverenigingen in Nederland een feit en per oktober 2017 is het ras ook erkend door de Fifé.

De Brits Langhaar heeft een halflangharige vacht die stevig en zeer dicht ingeplant is. Vanwege zijn dichtheid ligt de vacht niet strak op het lichaam, maar staat mooi van het lichaam af. De vacht is kort op de kop, vanaf de wangen wordt de vacht langer en vormt een volle kraag, ook op de nek is de vacht redelijk kort met lang haar op de flanken dat echter niet de grond mag raken. Door de dikke ondervacht staat de vacht af van het lichaam. De staart en de binnenkant van de oortjes zijn goedbehaard en dit ras heeft haarpluimpjes aan de pootjes.

De variëteit in kleuren is enorm. Behalve de bekendste kleur, de egaal blauwe variëteit, zijn er egaal kleurige Brits Korthaar katten in onder andere zwart, blauw, rood, crème, chocolat, lilac, cinnamon en fawn. Verder zijn er Britten in de kleuren wit, schildpad, bi- en tricolor, tabby, silver, golden en colourpoint.


Puntenverdeling
Type 20 punten. De bouw en de balans van het lichaam, de grootte, de botstructuur, lengte en dikte van de poten en de voeten, staartvorm en -lengte.
Kop 30 punten. De algemene vorm van de kop, de breedte en de vorm van de neus, de kaken, het voorhoofd, het gebit, de plaatsing en afmeting van de oren en de vorm van de ogen.
Oogkleur 10 punten
Aftekening en kleur 20 punten
Vachttextuur 15 punten
Conditie 5 punten
TOTAAL 100 PUNTEN